Evde mutlaka her akşam çocuklarımızın yanında kitap okuyarak onlara örnek olmamız gerekir. Gerekirse TV ekranlarını çok önemli programların olduğu saatlerde izleyelim, yoksa her saatte TV izlemenin gerekli olmadığını gösterelim. Daha sonra kitap üzerinden sohbet etmeyi deneyin.
Kitap bittiğinde yeni bir kitap almak için çocuğunuzla sahafları, kitapçıları dolaşıp yeni kitaplar bakabilirsiniz. Kitaplar pahalı ama dediğinizi duyar gibiyim. O zaman evinize yakın ‘Ödünç Kütüphaneler ve kitap istasyonlarından belli süre dahilinde ödünç kitaplar alabilirsiniz.
Yapılan bütün araştırmalarda, erken dönemde okuma alışkanlığı kazanan çocukların kelime hazinesi ve düşünme yeteneği artmakta buna bağlı olarak yaratıcı zeka, dinleme konuşma yeteneğinin geliştiği belirtiliyor.
En büyük hatalardan biri de anne-babaların “kitap oku” şeklinde baskı yapıyor olması, maalesef bu baskı çocukta ters etki yaratabilir. Bunun yerine “rol model” olarak alışkanlık kazandırmaya çalışmanız daha önemli.
Çocukken kitaba teşvik olmamış gençler için okuma alışkanlığı zorlayabiliyor. Fakat bu imkansız değil yavaş yavaş okumaya başladığınızda kitabın büyülü dünyasında kendinizi keşfedeceksiniz.
Gençler gerekli okuma yapmadığında önüne sunulan ne varsa kabul etmek zorunda kalıyor. Ülkemizde gelişen dinamik gençliğin eleştiri yapma şansı bir bakıma elinden alınıyor ve sistemi eleştirmeyen, kabullenen bir gençlik yaratılıyor.
Çok genç yaşta evden başlayarak sürekli azarlanan, sus sen bilmezsin, aklın ermez, büyüğüne saygı, otoriteye saygı kişinin kişiliğini önemli ölçüde zedeliyor. Bu nedenle kitap okuma alışkanlığı kazandırılamamış toplum ne yapacağını da bilemeyecektir.
Kitap insanın kişiliğini, karakterini ve doğrularını tanıtmak, geleceğe yeni ufukların açılmasını sağlaması bakımından çok önemli.
PEKİ OKUMAYA NEREDEN BAŞLAMALI?
Düzenli kitap okuma alışkanlığınız yoksa sayfa sayısı az olan kitaplardan başlamanız okumaktan sıkılmanızı engelleyecektir. Suç ve Ceza, Sefiller gibi kalın bir klasikle okumaya başlamak kitabın okuma süresini uzatacağı için sizin de sıkılarak okumayı bırakmanıza neden olabilir.
Başlangıç için daha ince ve eğlenceli anlatımı olan kitaplardan seçmek kitap okumaktan keyif almanızı sağlayacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKECEK KİTAPLARI LİSTELEYİN!
Genel olarak ilgi alanlarımıza giren şeylerle uğraşmak daha keyif verici oluyor. Bu durum okuyacağımız kitabı seçerken de geçerli. Nelerden hoşlanıyorsunuz bunu belirleyerek kendinize ilgi alanınıza ait kitaplardan oluşan bir okuma listesi hazırlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey sırf popüler diye ya da bir arkadaşınız tavsiye ediyor diye bir kitabı okuma listenize almamak olmalı. Unutmayın, sizi en yakından tanıyan kişi yine sizsiniz.
KENDİNİZE AİT BİR OKUMA ALANI BELİRLEYİN
Okumaya ilk başladığınız dönemlerde dikkatinizi kitaba verme konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Kendinize dikkatinizin dağılmasına sebep olabilecek etkenlerden uzak bir okuma alanı belirlemelisiniz. Başlangıçta sürekli aynı yerde okuma yapmak kitaba odaklanabilmek için size avantaj sağlayabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEN YERLERİN ALTINI ÇİZİN
Kitap okurken ilginizi çeken yerlerin altını çizmek ya da o konuda notlar almak kendinizi kitaba odaklamak konusunda fayda sağlıyor. Fosforlu kalemlerle ilginizi çeken yerlerin altını çizebileceğiniz gibi okuduğunuz metinle ilgili kendi düşüncelerinizi not etmek, kitabın iç dünyasına daha çok dahil olmanıza yardımcı oluyor. Okuduğunuz serüvene dahil olma hissi kitap okumayı daha da keyifli hale getirecek.
GÜNLÜK KAÇ SAYFA OKUYACAĞINIZI BELİRLEYİN
Hayatınıza dahil edeceğiniz alışkanlıklar için başlangıçta belirgin rutinler oluşturmak gerekebilir. Kitap okumak da bir alışkanlık olduğuna göre günlük okuyacağınız sayfa sayısını belirleyerek bir hedef oluşturmalıyız. Hedefe ulaştığınız her gün sizi adım adım kitap okuma alışkanlığı sahibi olmaya alıştıracak. Bunun için günlük kendinize göre bir hedef sayfa sayısı belirlemelisiniz. Bu sayı kimi için 10 sayfa kimi için 60 sayfa olabilir. Kendinizi sıkmayacak şekilde bir hedef belirlemelisiniz.
ÇANTANIZDA HEP KİTAP OLSUN
İşe giderken, işten dönerken veya arkadaşınızla buluşacağınız gün yolculukta telefona bakmak yerine kitaba bakıyor olmanız sizi daha iyi hissettirecektir. Uzun otobüs yolculukları, metrolar, arkadaşınızı beklerken zaman geçirdiğiniz kafeler, günlük hayat içerisinde hemen her yerde vakit bulup okuyabilirsiniz. Çantanızda sürekli bir okuma kitabı taşırsanız beklerken eziyet gibi gelen bu zaman dilimlerini verimli geçirmeniz mümkün olur. Aynı zamanda da kitap okuma alışkanlığı edinmek için kendinize bir fırsat yaratmış olacaksınız.
ARKADAŞINIZLA KİTAP ÜZERİNDEN SOHBET EDİN
Okuduğunuz kitap üzerine birileriyle tartışmak, fikir alışverişinde bulunmak okuma konusunda motivasyonunuzu artıracak. Bunun için kitap kulüplerine üye olabilir ya da okuduğunuz kitapları karşılıklı değerlendirebileceğiniz bir okuma arkadaşı edinebilirsiniz.
KİTAP OKUYACAĞINIZ ZAMAN DİLİMİNİ BELİRLEYİN
Her gün belirli bir saat dilimini okumaya ayırmaya özen gösterin. Alışkanlık edinebilmeniz için günün aynı saatlerine denk getirmeniz önemli. Örneğin her gece yatmadan önce yarım saatinizi kitap okumaya ayırabilirsiniz. Başlangıç için kendi seviyenize uygun olacak şekilde günlük 10-15 dakika gibi sürelerle okumaya başlayabilirsiniz. Zaman içerisinde okuma saatlerinizin kendiliğinden uzamaya başladığını fark edeceksiniz.